KNAW

Veelgestelde Vragen

 1. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn publicaties in NARCIS worden opgenomen?
 2. Wat is de Digital Author Identifier - DAI?
 3. Waarom staan niet al mijn publicaties in NARCIS op mijn persoonlijke pagina?
 4. Op welke manier kan ik wijzigingen doorgeven?
 5. Hoe kan ik mijn expertise of onderzoeksprojecten laten opnemen?
 6. Kan ik mijn foto updaten of toevoegen aan NARCIS?
 7. Kan ik mijn zoekresultaten bewaren?
 8. Heeft NARCIS een RSS feed?
 9. Waar vind ik de NARCIS Widget?
 10. Kan ik de zoekresultaten toevoegen aan de 'Favorieten' in mijn browser?
 11. Hoe kan ik mijn literatuurverwijzingen via Zotero verzamelen?
 12. Wat is Open URL?
 13. Zijn de publicaties in NARCIS ook in Google (Scholar) opgenomen?

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn publicaties in NARCIS worden opgenomen?

NARCIS biedt toegang tot de (Open Access) publicaties afkomstig uit de repositories van alle Nederlandse universiteiten, KNAW, NWO en een aantal wetenschappelijke instellingen. Als u wilt dat uw publicaties in NARCIS worden opgenomen, dan kunt u het beste contact opnemen met de repository manager van de instelling waar u werkt. Zie voor contactgegevens het overzicht van repositories.

Wat is de Digital Author Identifier - DAI?

De Digital Author Identification (DAI) is een uniek, landelijk nummer voor elke auteur, werkzaam aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut. De DAI brengt diverse schrijfwijzen van een auteur bij elkaar en maakt onderscheid tussen auteurs met dezelfde naam. In NARCIS staat dit unieke nummer op de persoonspagina van onderzoekers.
Zie bijvoorbeeld de DAI op de persoonlijke pagina van Prof.dr.H.J. Bennis.

De gegevens van de persoonlijke pagina's van onderzoekers in NARCIS komen uit de NARCIS database; de publicaties en de datasets uit de repositories van de deelnemende instellingen. Met behulp van de DAI is het mogelijk de publicaties en datasets op de persoonlijke pagina's te tonen.

Heeft u nog geen DAI? Neemt u dan contact op met de repository manager van uw instelling.

Waarom staan niet al mijn publicaties in NARCIS op mijn persoonlijke pagina?

Uw publicaties staan op uw persoonlijke pagina indien de instelling waar u werkt de Digital Author Identification (DAI) in de repository heeft opgenomen (zie ook vraag 2).

Op welke manier kan ik wijzigingen doorgeven?

Als u uw projectgegevens wilt wijzigen, dan kunt u gebruik maken van het wijzigingsformulier dat bij elke projectbeschrijving staat. Klik hiervoor op de knop 'Wijzig gegevens' links op de webpagina. U kunt uw gegevens updaten en expertise toevoegen door in te loggen op uw persoonspagina. Er wordt een link naar een wijzigingsformulier naar uw e-mailadres gestuurd. Als u vragen over publicaties of datasets hebt, neem dan contact op met de repository managers van de deelnemende instellingen. Voor contactgegevens, zie de lijst van repositories.

Hoe kan ik mijn expertise of onderzoeksprojecten laten opnemen?

Indien u uw onderzoeksprojecten wilt aanmelden, dan kan dat via dit formulier in NARCIS. Hebt u al een persoonspagina in NARCIS, dan kunt u uw expertise toevoegen door in te loggen op uw persoonspagina. Er wordt een link naar een wijzigingsformulier naar uw e-mailadres gestuurd. Hebt u nog geen persoonspagina, dan kunt u zich eerst registreren. Binnen enkele dagen krijgt u een e-mail met een link naar uw persoonlijke gegevens. Vervolgens kunt u nieuwe persoons- en expertise gegevens aan toevoegen.

Kan ik mijn foto updaten of toevoegen aan NARCIS?

U kunt uw (nieuwe) foto zelf toevoegen door in te loggen op uw persoonspagina.

Kan ik mijn zoekresultaten bewaren?

Na een zoekactie kunt u de resultaten hiervan op verschillende manieren bewaren. In de resultatenlijst ziet u rechtsboven het schermpje 'Bewaar zoekresultaat'. Als u hier op klikt, dan ziet u verschillende mogelijkheden om uw zoekresultaat te bewaren: RSS feed (zie vraag 8), Widget (zie vraag 9) en 'Toevoegen aan Favorieten' (zie vraag 10).

Heeft NARCIS een RSS feed?

Na een zoekactie klikt u op de knop 'Bewaar zoekresultaat'. Hier vindt u de RSS feed, waarmee u op de hoogte kunt blijven van de nieuwste (Open Access) publicaties, datasets en onderzoek op uw interessegebied. Onderzoekers kunnen hun persoonlijke publicatielijst genereren.

Waar vind ik de NARCIS Widget?

Widgets zijn kleine webapplicaties, die de gebruiker naar eigen believen op een website of blog kan plaatsen. Met de NARCIS Widget kunt u (Open Access) publicaties, onderzoeksprojecten, personen of datasets in NARCIS, dynamisch, op uw blog of website tonen. De NARCIS Widget vindt u onder de knop 'Bewaar zoekresultaat'. Klik hierop en kopieer de code van de Widget naar uw website of blog.

Kan ik de zoekresultaten toevoegen aan de 'Favorieten' in mijn browser?

U kunt uw zoekactie eenvoudig bewaren in uw 'Favorieten' in uw browser(benaming is afhankelijk uw browser). Na een zoekactie klikt u op de knop 'Bewaar zoekresultaat' en klik dan op 'Toevoegen aan Favorieten'. Geef een door uw gewenste naam, en de URL van de zoekactie wordt aan uw 'Favorieten' toegevoegd. Nieuwe records worden hieraan automatisch toegevoegd.

Hoe kan ik mijn literatuurverwijzingen via Zotero verzamelen?

Zotero is een gratis te downloaden referentietool, waarmee men literatuurverwijzingen kan verzamelen, organiseren, analyseren en delen met anderen. In bezochte webpagina's in NARCIS herkent Zotero beschreven boeken en artikelen. Zotero is vergelijkbaar met het bekende EndNote. In NARCIS kunnen de gegevens over de publicatie worden opgeslagen door deze te bewaren vanaf de publicatiepagina in NARCIS, maar het is ook mogelijk om na een zoekactie vanuit de resultatenlijst een aantal publicaties te selecteren en te bewaren. Daarnaast kan men Zotero ook gebruiken om bibliografische gegevens te exporteren in bijvoorbeeld het RIS formaat voor EndNote, BibteX of RDF. Zotero is een plugin voor de internetbrowser Firefox, Opera en Mosaic en te downloaden via www.zotero.org.

Wat is Open URL?

In NARCIS zijn een groot aantal records opgenomen, waarvan de full-text versie beschikbaar is voor een beperkte groep, bijvoorbeeld medewerkers en studenten van een universiteit. Op de pagina met bibliografische gegevens van deze records verschijnt de optie 'OpenURL'. Veel gebruikers hebben via 'OpenURL' dan alsnog toegang tot de full-text versie van het artikel. Hiervoor wordt dan gebruik gemaakt van de 'OpenURL resolver' van de eigen instelling, zoals SFX. Gebruikers die deze mogelijkheden niet op hun werkplek hebben, krijgen informatie over de locatie van het artikel via OCLC WorldCat.

Zijn de publicaties in NARCIS ook in Google (Scholar) opgenomen?

De publicaties in NARCIS met een samenvatting en/of full-text worden aan Google Scholar aangeboden. Daarnaast is alle informatie in NARCIS in Google opgenomen. Tevens wordt de content van NARCIS binnen een aantal andere diensten beschikbaar gesteld, zoals Microsoft Academic Search, DART Europe E-theses Portal, Worldwidescience.org, Primo en EBSCO. Zie voor een volledige lijst "NARCIS content binnen andere diensten".

Omhoog


Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie