KNAW

Organisatie

Leerstoel Adaptatiefysiologie

Behoort tot Departement Dierwetenschappen
Behoort tot Wageningen University
Behoort tot Wageningen University and Research centre
Acroniem ADP
Adres Zodiac, De Elst 1, 6708 WD Wageningen
Routebeschrijving Google Maps
Postadres Postbus 338, 6700 AH Wageningen
Telefoon +31-317-483120
Fax +31-317-485006
URL http://www.wageningenur.nl/en/Expertise-Services/Chair-groups/Animal-Sciences/Adaptation-Physiology-Group.htm
Email office. adp -at- wur. nl
Taak De Leerstoel Adaptatiefysiologie bestudeert de effecten van huisvesting en verzorging op fysiologische responsen van dieren in termen van immuun responsen, energie metabolisme en thermoregulatoire responsen en voortplantingsfuncties. Er wordt bestudeerd wat de effecten zijn van een ongunstige omgeving op deze belangrijke functies. Een doel is te bestuderen hoe dieren op kortere en lange termijn adapteren aan omgevingsstressors en wat de consequenties zijn voor de verschillende fitness kenmerken. De insteek van het onderzoek is daarom vaak multidisciplinair.
Qua disciplinaire kennis zijn drie velden te onderscheiden: het energiemetabolisme onderzoek, het voorplantingsonderzoek en het immunologie onderzoek. Voor het energiemetabolisme onderzoek zijn 4 paren klimaat-respiratie kamers beschikbaar (van verschillende grootte).
De belangrijkste functies van deze kamers zijn:
1. Het controleren van de omgeving. Dieren kunnen worden blootgesteld aan diverse omgevingscondities als klimaat (temperatuur, relatieve vochtigheid, tocht en vloertemperatuur), huisvesting (vloertype, lichtschema's groep vs individuele huisvesting), en luchtkwaliteit (O2, CO2, NH3, stof, bacteriƫn).
2.Het meten van het energiemetabolisme (warmteproductie) van dieren. De kamers worden gebruikt om adaptieve responsen te meten van dieren welke zijn blootgesteld aan verschillende omgevingsfactoren.
Het voortplantingsonderzoek (dr. Nicoline Soede en dr. Wouter Hazeleger) bestudeert folliculaire groei en ontwikkeling, bronst en ovulatie, fertilisatie en vroege embryonale ontwikkeling. Onderzoekstechnieken zijn bijvoorbeeld echografie, endocrinologie, niet-chirurgische embryotransplantatie en niet-chirurgische metingen van uteruscontractie activiteit. Het belangrijkste modeldier in het onderzoek is het varken. Effecten van huisvesting, voeding en verzorging worden onderzocht.
Het immunologieonderzoek (dr. Henk Parmentier) bestudeert humorale en cellulaire immuniteit, macrofaa

Personen

Hoogleraar Prof.dr.ir. B. Kemp
Universitair hoofddocent Dr.ir. H. van den Brand
Universitair hoofddocent Dr.ir. N.M. Nieuwenhuizen-Soede

Lopend onderzoek

Afgesloten onderzoek

Classificatie

A22000 Veeteelt
D21700 Fysiologie

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie