KNAW

Research

Disuse and chronic low back pain

Pagina-navigatie:


Update content


Title Disuse and chronic low back pain
Period 03 / 1996 - 01 / 2004
Status Completed
Dissertation Yes
Research number OND1267365

Abstract (NL)

Vraagstelling: a) Is een tri-axiale bewegingsopnemer een valide instrument ter bepaling van de lichamelijke activiteit in het dagelijkse leven bij personen met lage rugklachten? b) Is de interpolated twitch techniek een valide manier ter bepaling van angst en vermijding van beweging bij personen met lage rugklachten? c) Zijn catastroferen en angst voor pijn/letsel in een subacute fase na het ontstaan van de klachten een voorspeller voor het optreden van disuse in een chronische fase?
Doel: In dit onderzoek wordt in 3 projecten (vraagstelling a, b & c) de rol van disuse in het verklaringsmodel van het ontwikkelen van chronische aspecifieke lage rugklachten onderzocht. Disuse wordt hierbij gedefinieerd als de fysiologische gevolgen voor het lichaam van langdurige inactiviteit.
Methode: Vraagstelling a wordt beantwoord in een dwarsdoorsnede onderzoek met 15 chronische lage rugpijn patiënten en evenveel gematchte gezonde historische controle personen. Het energieverbruik wordt als extern criterium gebruikt, en dit wordt bepaald met behulp van de meervoudig gelabelde water techniek.
Vraagstelling b wordt beantwoord in een dwarsdoorsnede onderzoek met 25 chronische lage rugpijn patiënten en evenveel gematchte gezonde prospectieve controle personen. Tijdens isometrische submaximale aanspanning van de M. quadriceps wordt de extra kracht bepaald die geleverd wordt door een electrische prikkeling (interpolated twitch techniek). De mate van angst en vermijding met behulp van vragenlijsten wordt bepaald en gerelateerd aan de additionele kracht tijdens de electrische prikkeling.
Vraagstelling c wordt beantwoord tijdens een prospectief cohort onderzoek van patiënten met subacute lage rugpijn die de huisarts consulteren. De uitkomstmaten zijn spierkracht, duuruithoudingsvermogen, lichamelijke activiteit in het dagelijkse leven en ervaren beperkingen in het dagelijkse leven.

Related organisations

Related people

Classification

D23210 Dermatology, venereology, rheumatology, orthopaedics
D23230 Neurology, otorhinolaryngology, opthalmology
D23350 Psychiatry, clinical psychology

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation