KNAW

Research

The allure of forbidden food: A goal conflict perspective on dieting

Pagina-navigatie:


Update content


Title The allure of forbidden food: A goal conflict perspective on dieting
Period 09 / 2003 - 06 / 2008
Status Completed
Dissertation Yes
Research number OND1303405
Data Supplier Website Onderzoekschool Psychologie en Gezondheid

Abstract

In this project, methods from social cognition research will be used to test hypotheses derived from the Goal Conflict Model of Eating Behavior. This model explains the development of a restrained eating style on the basis of restrained eaters strong preference for tasty, high calorie food, which is likely to eventually lead to weight gain, dissatisfaction with one s weight, and attempts at weight loss, which are unlikely to be successful. According to the Goal Conflict Model, restrained eaters eating behavior is then influenced by two incompatible goals: eating enjoyment and weight control. Esther will further investigate this goal conflict and its consequences for the regulation of eating behavior, for example by manipulating the accessibility of either goal and measuring the accessibility of the other goal, by examining restrained eaters implicit attitudes towards food and how these relate to their explicitly reported attitudes, and by manipulating cognitive load to learn more about the role of automatic and controlled processes in the cognitive regulation of eating behavior.

Abstract (NL)

Waarom is het zo moeilijk om aan de lijn te doen en dit ook vol te houden? Omdat lekker eten het lijndoel doet vergeten. Veel onderzoek heeft zich al met de falende zelfcontrole van lijners bezig gehouden. Maar meestal concentreerde dit zich op bewuste processen die hierbij een rol zouden spelen. Dit promotieonderzoek van Esther Papies richt zich juist op de onbewuste processen die ons eet- en lijngedrag beïnvloeden. Wij worden dagelijks geconfronteerd met ontelbaar veel prikkels (cues) die ons aan lekker eten herinneren. Papies onderzocht het effect hiervan op studenten die meededen aan verschillende computertaken waarin hun spontane, vaak onbewuste reacties op aantrekkelijke eet-cues (pizza, koekjes, chocola, enzovoort) werden onderzocht. Het onderzoek laat zien dat dit soort cues lijners meteen eraan doen denken hoe lekker het lekkere eten is, terwijl niet-lijners dit niet doen. Als gevolg daarvan kijken lijners ook meer naar eten dat zij lekker vinden en vergeten hun doel om te lijnen. Deze processen kunnen ertoe leiden dat lijners juist te veel gaan eten als ze aan lekker eten worden blootgesteld. Maar het onderzoek laat ook zien dat lijners succesvol kunnen zijn: als zij juist wél aan hun lijndoel denken als zij lekker eten zien, zal het hun beter lukken om hun lijndoel langdurig na te streven.

Related organisations

Related people

Supervisor Prof.dr. H. Aarts
Supervisor Prof.dr. W. Stroebe
Doctoral/PhD student Dr. E.K. Papies

Classification

A71000 Nutrition
D51000 Psychology

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation