KNAW

Onderzoek

KB-03-002 Strategische onderzoekslijn transparantie in ketens

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel KB-03-002 Strategische onderzoekslijn transparantie in ketens
Looptijd 09 / 2005 - onbekend
Status Afgesloten
Onderzoeknummer OND1313265

Samenvatting

Doel:
Transparantie schetst een beeld van een productienetwerk waarin informatie over het product, het productieproces en de transacties ongehinderd beschikbaar is. Transparantie belooft daarbij (actoren in) netwerken de mogelijkheid om snel te reageren op vragen, verzoeken of calamiteiten. Dit ter versterking en behoud van het vertrouwen van de consument in voedselveiligheid en in het verlengde daarvan voedselkwaliteit. Zowel in de conceptvorming als ook in de praktische invulling heeft Wageningen een voortrekkersrol als het gaat om transparantie in ketens van voedingsproducten. Wetenschappelijke vragen zijn:

(1) Hoe organiseer en kwantificeer (waardering) je transparantie in de keten zowel pro-actief als reactief (i.h.g.v. calamiteiten);
(2) Welke technologie├źn (genomics, sensoren, ICT) zijn inzetbaar voor het identificeren en registreren van (afwijkende) productkwaliteit?
(3) Welke internationale standaard(en) is/zijn het meest geschikt voor unieke identificatie?
(4) Welke informatie dient voor welke schakel of stakeholder inzichtelijk gemaakt te worden (kwaliteit, herkomst, calamiteit, type keten i.h.g.v. separate stromen)?
(5) Hoe volg je producten in het netwerk, en wat zijn mogelijke obstakels (wetgeving, acceptatie, vertrouwen)?
(6) Hoe vertaal je de klantvraag effectief naar een transparante transactiestroom in de keten?
(7) Hoe ver kunnen en willen ketenschakels gaan met transparantie, wat zijn de kosten en baten?

Daartoe zijn de volgende onderliggende onderzoeksthema s geformuleerd (de eerste 2 worden overigens samen met KBthema 6 Voedselveiligheid ingevuld):

a. Ontwerp en kwantificering van voedselveilige ketens in een internationale context

b. Early Warning

c. Transparantie en informatiemanagement in Agrifood Ketens (Capacity Building voor een internationale Context)

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Projectleider Ir. A.E. Simons

Bovenliggende onderzoeksactiviteit(en)

Classificatie

A20000 Plantaardige productie en dierlijke productie
D66000 Communicatiewetenschap

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie