KNAW

Research

From forest floor to the canopy: life history of secondary hemiepiphytes...

Pagina-navigatie:


Update content


Title From forest floor to the canopy: life history of secondary hemiepiphytes (Heteropsis species) in the Colombian Amazon
Period 01 / 2007 - 04 / 2013
Status Completed
Dissertation Yes
Research number OND1316287
Data Supplier Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - NWO

Abstract

Harvesting non-timber forest products is crucial for indigenous people in the Colombian Amazon. As these products are often overexploited, harvest guidelines are required. We present a new, more robust, approach to evaluate sustainability using plant demographic studies. We then apply this approach to evaluate sustainable harvest of roots and exudates.

Abstract (NL)

Maria Paula Balcázar-Vargas vult met haar promotieonderzoek een aantal lacunes in onze kennis over secundaire hemiepiphyten. Dit zijn planten die leven in het bladerdak van tropische wouden, maar ooit uit zaden op de bosbodem ontkiemd zijn. De door Balcázar-Vargas opgedane kennis is essentieel voor het beheer en behoud van deze belangrijke groep planten. Hemiepiphyten vormen een groot onderdeel van het bladerdak in tropische wouden en spelen dus een belangrijke ecologische rol. Daarnaast maakt de lokale bevolking gebruiksvoorwerpen van de planten. Balcázar-Vargas bestudeerde drie sympatrische secundaire hemiepiphyten soorten in het Colombiaanse Amazonegebied: Heteropsis flexuosa (Kunth) GS Bunting, H. macrophylla AC Sm. en H. oblongifolia Kunth. Zij ontdekte dat zaailingen van deze soorten een gastheerboom vinden door willekeurig zoeken. Daarbij treft slechts een kleine minderheid van 19 procent een boom die hoog genoeg is om tot volwassen plant uit te kunnen groeien. Daarnaast beschreef Balcázar-Vargas de patronen van overleving, groei, achteruitgang en vegetatieve en geslachtelijke voortplanting van de drie hemiepiphyten. De overleving van de klimmende planten was heel hoog (84-94%) maar de groei was heel langzaam (2 tot 8 cm per jaar). Balcázar-Vargas concludeert onder meer dat er weinig mogelijkheden zijn voor teelt van deze planten als alternatief voor het grootschalig oogsten van de wortels van natuurlijke populaties. Daarvoor groeien de planten te langzaam en duurt het te lang tot ze oogstbaar zijn. Zij adviseert ter bescherming van de planten te zorgen dat niet alle adventiefwortels geoogst worden of hele planten naar beneden getrokken worden. De wortels van de bestudeerde hemiepiphyten zijn naar schatting pas op 58-jarige leeftijd voortplantingsrijp.

Related organisations

Related people

Supervisor Prof.dr. M.J.A. Werger
Co-supervisor Dr. T.R. van Andel
Co-supervisor Prof.dr. P.A. Zuidema
Doctoral/PhD student Dr. M.P. Balcazar Vargas

Classification

D18240 Forestry
D22400 Ecology
E15000 Environmental studies

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation