KNAW

Research

Cultivation timing for an optimum crop with less energy

Pagina-navigatie:


Update content


Title Cultivation timing for an optimum crop with less energy
Period 10 / 2005 - 06 / 2006
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/18688
Research number OND1318561
Data Supplier Productschap Tuinbouw

Abstract (NL)

Doel:
In de praktijk vindt de teeltwisseling van tomaat in de periode november en december plaats. De vraag is of het energetisch en plantkundig optimaal is om deze periode met weinig licht en lage buitentemperatuur de teelt te wisselen. Verder is het de vraag of het wel optimaal is om het hele jaar door hetzelfde ras te telen. Als er meer teelten per jaar zijn, zou een tuinder kunnen kiezen voor een zomerteelt met een ras (en eventueel onderstamras) dat vooral goed presteert onder zomers omstandigheden en voor een winterteelt met een ras (en eventueel onderstamras) dat vooral goed presteert onder winterse omstandigheden.

Werkwijze:
In dit project worden de effecten onderzocht van het verschuiven van het tijdstip van teeltwisseling op groei, productie, energieverbruik en (financiƫle) opbrengst van paprika, tomaat en komkommer. Tevens wordt gekeken naar de effecten van wijziging in aantal teelten en plantgrootte bij start van de teelt op groei, productie, energieverbruik en (financiƫle) opbrengst van paprika, tomaat en komkommer

Resultaten:
Verwacht wordt een ergiebesparing (m3 gas per m2) met ten minste 5% door het verschuiven van de teeltwisseling, aanpassing van plantgrootte bij start van de teelt en/of wijziging in aantal teelten per jaar.

Related organisations

Related people

Project leader Dr.ir. J.A. Dieleman

Related research (upper level)

Classification

D14800 Energy
D18210 Agriculture and horticulture
D22500 Botany

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation