KNAW

Onderzoek

Transcription factor signaalsystemen

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Transcription factor signaalsystemen
Looptijd 01 / 2005 - onbekend
Status Lopend
Onderzoeknummer OND1323485

Samenvatting

Doel: Het ontrafelen van de werking van transcriptiefactoren, welke moleculaire interacties plaats vinden en hoe transcriptiefactoren signalen doorgeven.
Transcription factors (TF) zijn de belangrijkste regulatie eiwitten in een organisme. Ze functioneren door signalen door te geven van cel naar cel en uiteindelijk transcriptie van targetgenen te reguleren. Dit gaat middels een groot aantal moleculaire interacties met andere eiwitten en DNA. Welke eiwitten hierbij betrokken zijn en waar deze interacties plaats vinden is weinig van bekend.

Werkwijze:
Dit project is in een afrondende fase waarin de planten die in de afgelopen jaren gegenereerd zijn verder genalayseerd worden. Er zal vooral gekeken worden met de Confocal Scanning Laser microscoop (CSLM) naar transport van eiwitten. De plantlijnen brengen allemaal eiwitten met fluorescente GFP tags tot expressie. Door de fluorescente label zijn de eiwitten te volgen in het levende weefsel. Hierdoor krijgen we een natuurgetrouwe weergave van de localisatie en functioneren van eiwitten Door bleaching van het fluorescente signaal kan naar het transport gekeken worden (FRAP).

Resultaten:
Een aantal nieuwe technologie├źn voor het in vivo volgen van eiwitten zullen ontwikkeld worden. Ook methoden om in vivo eiwitinteracties aan te tonen en kwantitatieve metingen aan te verrichten zullen ontwikkeld worden. Dit project is gericht op een systeembiologische aanpak en zal moeten leiden tot een goede positie ten aanzien van Systeembiologie.

Publicaties bij dit project zijn beschikbaar via deze Link

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Bovenliggende onderzoeksactiviteit(en)

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw
D21400 Genetica
E11000 Biotechnologie

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie