KNAW

Research

Leaf spots in summer-flowers

Pagina-navigatie:


Update content


Title Leaf spots in summer-flowers
Period 05 / 2007 - 12 / 2008
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/294976
Research number OND1329474
Data Supplier Productschap Tuinbouw

Abstract (NL)

Beschrijving
Achterhalen wat de belangrijkste veroorzakers zijn van bladvlekken in diverse soorten zomerbloemen en waar mogelijk een gericht bestrijdingsadvies voor de vastgestelde ziekteverwekkers vaststellen.

Resultaten
In de literatuur zijn ziekteverwekkers van bladvlekken in zomerbloemen nauwelijks beschreven. In het PT- project bladvlekken in zomerbloemen is een effici├źnte methode ontwikkeld voor het onderzoek naar bladvlekken. In 2007 werd onvoldoende materiaal met bladvlekken verzameld, maar in 2008 is wel voldoende bruikbaar ziek materiaal verzameld voor onderzoek. Er is bij 30 bloementelers aangetast blad verzameld van iets meer dan 20 soorten zomerbloemen. Dit is nog steeds een klein deel van het sortiment. Het isoleren van ziekteverwekkers verliep goed en er is een voor de meeste gewassen goed functionerende infectieproef beschikbaar. Een goede basis voor een brede inventarisatie naar bladvlekken in zomerbloemen is hiermee gelegd.

Binnen het huidige onderzoek is met succes Phoma cucurbitacearum als ziekteverwekker bij bladvlekken in Delphinium en met enige voorbehoud is Botrytis als ziekteverwekker bij bladvlekken in Chelone aangetoond. Van 10 gewassen zijn meerdere schimmels geïsoleerd die nog getoetst kunnen worden in een vervolgproject in het komende voorjaar.

Related organisations

Related people

Contact person D. Kraaijeveld

Classification

D18210 Agriculture and horticulture
D22500 Botany

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation