KNAW

Onderzoek

Consultancy bloemverbranding snijhortensia

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Consultancy bloemverbranding snijhortensia
Looptijd 2005 - onbekend
Status Afgesloten
Onderzoeknummer OND1329498
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
Bloemverbranding is een probleem dat vaak voorkomt in snijhortensia. In 2003 is er veel bloemverbranding voorgekomen. De oorzaak ligt deels in het warme weer van de afgelopen zomer. Het is voor snijhorensiatelers niet duidelijk hoe dit probleem voorkomen kan worden.

Door middel van een enquete is het duidelijk geworden wat de omvang van het probleem is, en wat een mogelijke onderzoeksrichting is naar het voorkómen van bloemverbranding. Er dient opgemerkt te worden dat dit een kwantitatief onderzoek is, waarbij een bepaalde richting aangegeven wordt, en geen absolute conclusies gelden.

Resultaten
Uit de enquêtes blijkt dat veel snijhortensiatelers last hebben van bloemverbranding: 78% van de geënquêteerden antwoordt eerder last te hebben gehad van dit probleem. In de meeste schadegevallen was er sprake van bruinverkleuring (later verdroging) aan de rand van de bol en/ of een segment van de bol (85% tot 97%). Rood en/ of bruingekleurde stippen komt in 39% van de schadegevallen voor.

In alle hoofdrassen, maar ook in de minder geteelde rassen komt bloemverbranding voor. Ook is duidelijk dat bloemverbranding in wit, rose, rode, geblauwde en doorgekleurde rassen voorkomt

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Contactpersoon D. Kraaijeveld

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw
D22500 Plantkunde

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie