KNAW

Research

Energy efficient temperature registration alstroemeria

Pagina-navigatie:


Update content


Title Energy efficient temperature registration alstroemeria
Period 2005 - unknown
Status Completed
Research number OND1329552
Data Supplier Productschap Tuinbouw

Abstract (NL)

Het project heeft ten doel het bepalen van de minimale nachttemperatuur bij de belichte teelt van alstroemeria, waarbij nog geen productieverlies optreedt. Hierbij wordt een normale etmaaltemperatuur gerealiseerd, zodat een verbetering van de energie-efficientie mogelijk is.
Voortgang/resultaten
In het onderzoek zijn de effecten van groei, productie en kwaliteit bij verschillende dag/nachttemperaturen bekeken (bij een gelijke etmaaltemperatuur). De verschillende klimaatbehandelingen blijken niet van invloed te zijn op de productie. De energiebesparing laat een licht oplopende trend zien naar mate de behandeling extremer wordt. Dit resulteert na het eerste winterseizoen van het onderzoek in een besparing van ruim 10% bij de meest extreme behandeling.
Uit de berekeningen van het energieverbruik blijkt dat er bij grote dag/nachtverschillen behoorlijk bijgestookt moet worden. Het kost nogal wat energie om de etmaaltemperatuur te behalen. Het gewas reageert hierop niet direct in oktober maar pas in maart zijn de eerste reacties aan het gewas te zien.

Related organisations

Related people

Contact person D. Kraaijeveld

Classification

D14800 Energy
D18210 Agriculture and horticulture

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation