KNAW

Onderzoek

Energie efficiënte temperatuurregistratie alstroemeria

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Energie efficiënte temperatuurregistratie alstroemeria
Looptijd 2005 - onbekend
Status Afgesloten
Onderzoeknummer OND1329552
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Het project heeft ten doel het bepalen van de minimale nachttemperatuur bij de belichte teelt van alstroemeria, waarbij nog geen productieverlies optreedt. Hierbij wordt een normale etmaaltemperatuur gerealiseerd, zodat een verbetering van de energie-efficientie mogelijk is.
Voortgang/resultaten
In het onderzoek zijn de effecten van groei, productie en kwaliteit bij verschillende dag/nachttemperaturen bekeken (bij een gelijke etmaaltemperatuur). De verschillende klimaatbehandelingen blijken niet van invloed te zijn op de productie. De energiebesparing laat een licht oplopende trend zien naar mate de behandeling extremer wordt. Dit resulteert na het eerste winterseizoen van het onderzoek in een besparing van ruim 10% bij de meest extreme behandeling.
Uit de berekeningen van het energieverbruik blijkt dat er bij grote dag/nachtverschillen behoorlijk bijgestookt moet worden. Het kost nogal wat energie om de etmaaltemperatuur te behalen. Het gewas reageert hierop niet direct in oktober maar pas in maart zijn de eerste reacties aan het gewas te zien.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Contactpersoon D. Kraaijeveld

Classificatie

D14800 Energie
D18210 Landbouw en tuinbouw

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie