KNAW

Onderzoek

Invloed van temperatuur einde teelt op houdbaarheid van cyclamen

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Invloed van temperatuur einde teelt op houdbaarheid van cyclamen
Looptijd 2004 - onbekend
Status Afgesloten
Onderzoeknummer OND1329649
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
Uit bedrijfsvergelijkend onderzoek waarin relaties tussen teeltfactoren en de houdbaahried werden gezocht, bleek dat een lagere temperatuur aan het einde van de teelt leidde tot een betere bloei en sierwaarde. In dit onderzoek is onderzocht wat de optimale temperatuur is en hoelang deze temperatuur moet worden gegeven voor de beste houdbaarheid van cyclamen.

Resultaten
Een verlaging van de temperatuur aan het eind van de teelt gaf een verbetering van de houdbaarheid van Cyclamen. Een verlaging van 18 naar 12 C gaf planten met het grootste aantal bloemen. In vergelijking met een temperatuur van 21 C hebben planten die bij 12 C zijn afgekweekt al snel 10 bloemen meer in de consumentenfase. De beste houdbaarheid van cyclamenplanten is waargenomen na een periode met een temperatuur van 15 °C. Uit alle verzamelde gegevens is de optimumtemperatuur berekend, en die ligt gemiddeld bij 16 °C. Het is het beste als de verlaging van temperatuur niet te vroeg wordt gestart, maar na ongeveer 14 weken na het oppotten. Door een verlaging van de temperatuur wordt wel de teeltduur verlengd.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Contactpersoon D. Kraaijeveld

Classificatie

A21000 Landbouw en tuinbouw
D22500 Plantkunde

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie