KNAW

Onderzoek

Lange termijn effect toepassing verduisteringsscherm bij gerbera

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Lange termijn effect toepassing verduisteringsscherm bij gerbera
Looptijd 01 / 2006 - 03 / 2007
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/291276
Onderzoeknummer OND1329664
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Onderzoek naar de mogelijkheden van toepassing van verduisteringsscherm om bij natuurlijke lange dag een daglengte van maximaal 11,5 uur (KD) te bewerkstellingen. Met het toepassen van een verduisteringsscherm wordt de knopinitiatie en aanleg bij Gerbera bevorderd en de mogelijkheden en de lichtuitstoot beperkt. Hierdoor kan assimilatiebelichting op de Gerbera bedrijven toegepast worden binnen de wettelijke grenzen van lichtuitstoot en wordt ook extra energie te besparen.
Voortgang/resultaten
Uit dit onderzoek blijkt dat door verduisteren tot 11,5 uur vanaf week 12 in hetzelfde jaar een meerproductie per m2 bereikt wordt van 44-46 bloemen bij de mini s en van 44 tot 88 bloemen bij de grootbloemige. Dit is een meerproductie van 8% bij de mini s en 19,5 tot 29,5% bij de grootbloemige. In week 40 is de verduisteringsbehandeling gestopt en kregen beide kassen natuurlijke daglengte.
Om de bloemkwaliteit te optimaliseren is het van belang om de temperatuur in de KD-afdeling beter in de hand te houden. Dit kan door toepassing door middel van koeling (o.a. airco-kas principe). Bijkomend voordeel is dat door toepassing van koeling er mogelijk minder gelucht behoeft te worden waardoor langer van een verhoogde CO2 concentratie kan worden geprofiteerd.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Contactpersoon D. Kraaijeveld

Classificatie

D14340 Meet- en regeltechniek
D18210 Landbouw en tuinbouw

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie