KNAW

Onderzoek

Muggenlarven in de sierteelt

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Muggenlarven in de sierteelt
Looptijd 02 / 2008 - 08 / 2009
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/266316
Onderzoeknummer OND1329675
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
Verschillende soorten muggenlarven kunnen een plaag vormen in de sierteelt. De laatste jaren veroorzaken met name Lyprauta-soorten problemen in potorchidee├źn. Uit eerder onderzoek volgde dat het probleem zich wijder verbreidt dan alleen potorchidee. Over integreerbare bestrijding van deze muggen is nog maar weinig bekend.

In het voorgestelde project wordt de inventarisatie naar muggensoorten uitgebreid naar meer gewassen en bemonstering van spontaan optredende natuurlijke vijanden in de praktijk. Middels een literatuurstudie en contacten met taxonomen worden gegevens over de aangetroffen muggensoorten verzameld. Een poster wordt gemaakt om de verschillende muggen te onderscheiden op veldkenmerken.

Resultaten
Verschillende soorten muggenlarven kunnen een plaag vormen in de sierteelt. Ze leven op of in de bodem en in rottende plantenresten. Daar voeden ze zich voornamelijk met dood organisch materiaal en de schimmels die daarop groeien. Sommige soorten doen schade door aan jonge wortels en zachte plantendelen te eten.

In potplanten treden de laatste jaren problemen op met muggenlarven van het geslacht Lyprauta, die men in de wandelgangen potworm heeft gedoopt. Deze worden tot de familie van de langhoornmuggen (Keroplatidae) gerekend. Schade aan wortels wordt voornamelijk door Phalaenopsis-telers gemeld; zij beschouwen potworm als een blijvend probleem. Enkele anthurium- en gerbera-telers melden beperkte schade, maar voeren meestal geen bestrijding uit.

Het is niet zeker of de waargenomen schade primair door deze muggenlarven wordt veroorzaakt. Bij een eerste inventarisatie werd een niet eerder beschreven soort ontdekt, alsmede twee soorten die niet eerder in Nederland waren gevonden. Dit illustreert hoe weinig er over deze insekten bekend is.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Projectleider Ing. J. Pijnakker
Contactpersoon D. Kraaijeveld

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw
D22500 Plantkunde

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie