KNAW

Research

Assessing flower disposition zantedeschia

Pagina-navigatie:


Update content


Title Assessing flower disposition zantedeschia
Period 02 / 2007 - 04 / 2009
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/295537
Research number OND1329819
Data Supplier Productschap Tuinbouw

Abstract (NL)

Beschrijving
Wanneer is het beste moment om Zantedeschia te behandelen met gibberelline om zoveel mogelijk kwalitatief goede bloemen te krijgen? Op dit vraag moet dit onderzoek antwoord geven. Middels verschillende dompeltijdstippen en temperaturen gecombineerd met stadiumonderzoek moet het project leiden tot een concreet behandeladvies voor bloemproductie uit Zantedeschiaknollen.

Resultaten
PPO Bollen, bomen & fruit heeft onderzocht wat het optimale moment is om Zantedeschiaknollen te behandelen met gibberellinezuur voor bloeibevordering en welk stadium van de spruit daarbij hoort (als visuele maat voor het optimale tijdstip. Voor het planten in februari bleek een behandeling van in oktober gerooide knollen vlak voor planten effectiever dan in december. Bij planten in augustus bleek dompelen in december en soms in april effectiever dan dompelen eind juli.

Dit onderzoek heeft aangetoond dat het moment van gibberellinetoediening van invloed is op het aantal bloemen dat een knol produceert en dat de tijdsduur tussen het optimale van toediening en het planten varieert met het plantmoment. De uitwendige stadiumontwikkeling (de lengte van de spruit) blijkt niet te kunnen dienen als visuele maat voor het moment van toediening.

Related organisations

Related people

Researcher Ing. P.J. van Leeuwen
Researcher J.P.T. Trompert

Classification

D18210 Agriculture and horticulture
D22500 Botany

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation