KNAW

Research

Nutritional Value of Primary Crops

Pagina-navigatie:


Update content


Title Nutritional Value of Primary Crops
Period 01 / 2009 - unknown
Status Completed
Research number OND1336545

Abstract

Description:
Last April concern arouse after publication of an article in a national newspaper. It stated that de nutritional value of vegetables had decreased over time. Various organisations replied to that article, but the question arose whether the nutritional value of our primary crops had decreased indeed or not and what might be the cause of a putative decrease.

Research objectives:
Aim of the project is to investigate whether the nutritional value of primary crops has changed during the last decades, to find explanations for this and to indicate efficient ways to improve the nutritional value in the future.

Results and products:
Report, press release and publication in journal or newspaper.

Abstract (NL)

Doel
Doel van dit project is in kaart te brengen of de voedingswaarde voor bepaalde nutriënten in gewassen de afgelopen decennia is gewijzigd. Er zal onderzocht worden wat daar de verklaringen voor kunnen zijn en op basis daarvan kan aangegeven worden op welke wijze de voedingswaarde in de toekomst het meest efficiënt verbeterd kan worden.

Werkwijze
- Selectie van relevante voedingsgewassen en voedingsstoffen.
- Vergelijking van de geselecteerde voedingsstoffen in de gewassen in de beschikbare gegevens van NEVO in samenwerking met het NEVO-team (RIVM)
- Verklaring van de gevonden variatie en/of veranderingen dmv literatuuronderzoek, wiskundige modelleertechnieken en gesprekken met diverse specialisten.
- Rapportage van de bevindingen.

Resultaten
Rapportage van resultaten en indien gewenst persbericht, publicatie in vaktijdschrift of krantenartikel.

Publicaties bij dit project zijn beschikbaar via deze Link

Related organisations

Related people

Related research (upper level)

Classification

A71000 Nutrition

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation