KNAW

Research

VITAL

Pagina-navigatie:


Update content


Title VITAL
Period 04 / 2008 - 04 / 2011
Status Completed
Research number OND1337268

Abstract

Description:
The concept of VITAL is the integrated monitoring and control of contamination of the European food supply chain by pathogenic viruses. VITAL has developed advance methods for virus detection throughout selected food supply chains from farm to market, to gather data on virus contaminations suitable for quantitative risk assessment.

Research objectives:
Food supply chains will be monitored for the presence of indicator virus commonly found in fecal contamination events. These viruses can be distinguished in strains of human or animal origin. Modelling tools will be developed to define the quantitative viral risks and to assess foodborne viral risk for determining high risk situations and efficacy of interventions. Modular process risk models will be developed to build up specific HACCP recommendations. Recent developments in risk assessment management will be evaluated for their use in reducing foodborne viral infections. Survival of viruses in foods will be modeled and disinfection procedures used in the food industry will be evaluated, to elucidate the critical points where virus contamination may be controlled. VITAL will disseminate its findings by producing guidelines on appropriate control practices, and communicate requirements necessary for establishing reliable monitoring of food production chains for viruses. VITAL will provide a framework for monitoring, risk modeling and procedure control of foodborne virus contamination in Europe, which will be applicable to any virus, existing or re-emerging, that poses the danger of being transmitted through food. Implementation of such a framework of preventive or pro-active virus contamination management will form a first line of defense against transmission of food borne viral diseases in Europe.

Results and products:
In the fisrt year of the project was mainly worked on the selection of food production chains for sampling, the organisation of logistics and the development of standard operating procedures (SOPS). At the end of 2008 food production companies have been described and SOPs were drafted.

Abstract (NL)

Doel
- Verbetering van inzicht in contaminatie van voedsel met virussen door middel van monitoring in voedselproductieketens.
- Schatting van risico s voor de volksgezondheid van voedsel overdraagbare virussen van humane en dierlijke oorsprong, en van het effect van beheersingsmaatregelen teneinde deze risico s te reduceren.
- Formuleren van adviezen om regelgeving over beheersing te verbeteren.

Werkwijze
VITAL is gericht op monitoring van pathogene virussen in de voedselketen, en het beheersen van contaminaties met deze virussen ten behoeve van de voedselveiligheid. Binnen het project zullen nieuwe methodieken ontwikkeld worden voor het aantonen van virussen in voedsel. Virus contaminaties in de voedselketen zullen gemonitored worden en de risico s voor de volks-gezondheid zullen geschat worden. Reducties van contaminaties zullen gemeten worden en de effecten van interventies zullen gemodelleerd worden. In de varkens productie keten zal worden gefocusseerd op hepatitis E virus als model virus van dierlijke oorsprong. In de productieketen van zacht fruit (i.e. frambozen) zal worden gefocusseerd op Norovirus als model virus van humane oorsprong. Adenovirus zal fungeren als indicator virus in beide genoemde voedsel productie ketens. Binnen het project zal ook aandacht besteed worden aan de modellering van een vaccinatiestrategie contra HEV, met als doel te onderzoeken of vaccinatie een effectieve benadering is om een emerging virus zoonose terug te dringen.
In 2008 zullen de werkzaamheden zich vooral richten op het opzetten van bemonsterings systemen in de voedselketens en het installeren van detectiemethoden voor de 3 genoemde virussen in de verschillende matrices binnen de ketens. Vervolgens zullen data van virus contaminatie in de diverse voedselketens verzameld worden in diverse landen. In het 2e jaar van het project zullen een groot aantal analyses worden uitgevoerd en in het 3e jaar van het project zal het zwaartepunt liggen op modelleren van interventies met gebruik van de verkregen data. In het laatste half jaar van het project zal de meeste aandacht besteedt worden aan verbetering van regelgeving en HACCP ten behoeve van voedselveiligheid in Europa.

Resultaten
In het eerste jaar van het project is met name gewerkt aan het selecteren van voedselproduktie ketens voor bemonstering, het opzetten van logistiek en ontwikkelen van SOPS. Eind 2008 zijn produktiebederijven geselecteerd en SOPs geschreven

Publicaties bij dit project zijn beschikbaar via deze Link

Related organisations

Related people

Related research (upper level)

Classification

A71000 Nutrition
D21800 Immunology, serology
D22100 Microbiology

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation