KNAW

Research

Consultancy: Screening prunus on Xanthomonas

Pagina-navigatie:


Update content


Title Consultancy: Screening prunus on Xanthomonas
Period 10 / 2009 - 12 / 2009
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/294231
Research number OND1338000
Data Supplier Productschap Tuinbouw

Abstract (NL)

In de teelt van Prunus laurocerasus komt de laatste jaren een nieuwe ziekte voor, veroorzaakt door de Q-bacterie Xanthomonas arboricola pv Pruni. In een laboratoriumproef wordt bladhoudende Prunus getoetst op de vatbaarheid voor deze bacterie alsmede Pseudomonas syringae.

Resultaten
In de teelt van Prunus laurocerasus komt de laatste jaren een nieuwe ziekte voor, veroorzaakt door de Q-bacterie Xanthomonas arboricola pv pruni (Xap). In deze concultancy is een start gemaakt voor het ontwikkelen van een protocol om Prunussoorten snel en betrouwbaar te toetsen op kwetsbaarheid voor Xap. De concultancy heeft zich beperkt tot de bladhoudende Prunus laurocerasus.

In dit consultancyonderzoek bleek dat een Xap-isolaat dat afkomstig was van een bladverliezende Prunussoort geen ziekteverschijnselen gaf in P. laurocerasus. Een Xap-isolaat afkomstig van P. laurocerasus gaf wel ziekteverschijnselen in Prunus laurocerasus.

Vervolgonderzoek moet aantonen of de virulentie van Xap soortspecifiek is. Een protocol is ontwikkeld voor waardplantonderzoek voor P. laurocerasus. Het protocol wordt gebruikt in het vervolgonderzoek "Bacterieziekte in prunus".

Related organisations

Related people

Researcher T.C. Hollinger
Researcher Ir. A.J. van Kuik
Contact person H. van Gent

Classification

D18240 Forestry
D22500 Botany

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation