KNAW

Onderzoek

Consultancy: Screening prunus op Xanthomonas

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Consultancy: Screening prunus op Xanthomonas
Looptijd 10 / 2009 - 12 / 2009
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/294231
Onderzoeknummer OND1338000
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

In de teelt van Prunus laurocerasus komt de laatste jaren een nieuwe ziekte voor, veroorzaakt door de Q-bacterie Xanthomonas arboricola pv Pruni. In een laboratoriumproef wordt bladhoudende Prunus getoetst op de vatbaarheid voor deze bacterie alsmede Pseudomonas syringae.

Resultaten
In de teelt van Prunus laurocerasus komt de laatste jaren een nieuwe ziekte voor, veroorzaakt door de Q-bacterie Xanthomonas arboricola pv pruni (Xap). In deze concultancy is een start gemaakt voor het ontwikkelen van een protocol om Prunussoorten snel en betrouwbaar te toetsen op kwetsbaarheid voor Xap. De concultancy heeft zich beperkt tot de bladhoudende Prunus laurocerasus.

In dit consultancyonderzoek bleek dat een Xap-isolaat dat afkomstig was van een bladverliezende Prunussoort geen ziekteverschijnselen gaf in P. laurocerasus. Een Xap-isolaat afkomstig van P. laurocerasus gaf wel ziekteverschijnselen in Prunus laurocerasus.

Vervolgonderzoek moet aantonen of de virulentie van Xap soortspecifiek is. Een protocol is ontwikkeld voor waardplantonderzoek voor P. laurocerasus. Het protocol wordt gebruikt in het vervolgonderzoek "Bacterieziekte in prunus".

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Onderzoeker T.C. Hollinger
Onderzoeker Ir. A.J. van Kuik
Contactpersoon H. van Gent

Classificatie

D18240 Bosbouw
D22500 Plantkunde

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie