KNAW

Onderzoek

Het Nieuwe Telen Alstroemeria

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Het Nieuwe Telen Alstroemeria
Looptijd 12 / 2008 - 08 / 2010
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/154708
Onderzoeknummer OND1338258
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
Doel van dit project is het ontwikkelen en het testen van een energiezuinig teeltconcept voor kleinere, realtief koude sierteelten zoals alstroemeria, freesia, amaryllis en anjer. De warmtevraag wordt terurg gedrongen met intensief schermen met luchtbeweging en temepratuurintegratie. Daarnaast worden luchtbevochtiging, bodemkoeling met warmtepomp en schakeling naar substraaatteelt ingezet als instrumenten van het concept.

Resultaten
Voor de relatief koude en vaak kleinere teelten, zoals Alstroemeria, amaryllis, Freesia en anjer zijn berekeningen uitgevoerd naar mogelijke energiebesparing bij gelijkblijvende of verbeterde productie. Dit door toepassing van temperatuurintegratie, negatieve DIF, dubbel energiescherm, ontvochtiging door inbrengen van opgewarmde buitenlucht tussen het gewas en substraatteelt.

Vervolgens is het energiezuinig teeltconcept voor Alstroemeria gedurende een jaar getest in een kasproef. De gerealiseerde energiebesparing op ontvochtiging en verwarming was 37%, waar nog 10% bij kan komen indien een warmtepomp wordt gebruikt.

De productie was gelijk en de kwaliteit was beter door minder vochtblaadjes. Door de buitenluchtaanzuiging was het vochtdeficit in deze proef goed controleerbaar. Er is aangetoond dat hoe lager het vochtdeficit is, hoe meer vochtblaadjes optreden. De ingestelde grenswaarde van 1,4 g/m3 bleek te laag om vochtblaadjes te voorkomen.

Met een hogere grenswaarde, is de energiebesparing iets kleiner, maar ontstaan waarschijnlijk minder vochtblaadjes. Dit kan de terugverdientijd verkorten.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Projectleider Ir. C.W. Labrie (MSc)
Contactpersoon A. Dijkshoorn

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie