KNAW

Research

Fresnel concentrerende systemen voor de tuinbouw (NL)

Pagina-navigatie:


Update content


Title Fresnel concentrerende systemen voor de tuinbouw (NL)
Period 09 / 2007 - 09 / 2008
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/15249
URL http://edepot.wur.nl/5339
Research number OND1338270
Data Supplier Productschap Tuinbouw

Abstract (NL)

Beschrijving
Voor de combinatie hoge lichttransmissie en energieopwekking met FotoVoltaische cellen (PV) in de tuinbouw is het concentreren van straling van groot belang. Bij hogere concentratie factoren is de lichtonderschepping van de cellen klein en zijn weinig dure PV cellen nodig.

In het EOS-PT-LNV ELKAS project wordt momenteel een prototype ELKAS met behulp van spectraal selectieve reflecterende spiegels ontwikkeld. Een alternatieve methode om straling te concentreren is met behulp van Fresnel lenzen. Karakteristiek voor dit systeem is dat alle directe straling omgezet kan worden in elektrische energie.

Resultaten
Met de Fresnelkas kan alle directe zonnestraling apart opgevangen worden en in elektrische en thermische (warmwater) energie omgezet worden. Hierdoor kan maximaal ca.80% van de invallende zonne-energie weggevangen worden. Dit maakt de kas uitermate geschikt voor potplantenteelt waarbij alleen het zachtere diffuus licht toegelaten wordt tot de teelt.

De Fresnellens is bij de concept kas geplaatst tussen dubbelglas waardoor de lens goed beschermd is tegen condensatie, water en vuil. Aan de hand van de metingen en de Nederlandse stralingsgegevens en het type afdekkingsmaterialen is de maximale opbrengst met Silicium PV cellen bepaald op ca. 32 KWh/m2 per jaar. Wanneer er GaAs PV (triplejunction) cellen gebruikt worden dan kan de opbrengst toenemen tot ca. 64 KWh/m2 per jaar.

Related organisations

Related people

Contact person D. Medema

Classification

D14330 Electrical energy technology
D18210 Agriculture and horticulture

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation