KNAW

Onderzoek

Fresnel concentrerende systemen voor de tuinbouw

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Fresnel concentrerende systemen voor de tuinbouw
Looptijd 09 / 2007 - 09 / 2008
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/15249
URL http://edepot.wur.nl/5339
Onderzoeknummer OND1338270
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
Voor de combinatie hoge lichttransmissie en energieopwekking met FotoVoltaische cellen (PV) in de tuinbouw is het concentreren van straling van groot belang. Bij hogere concentratie factoren is de lichtonderschepping van de cellen klein en zijn weinig dure PV cellen nodig.

In het EOS-PT-LNV ELKAS project wordt momenteel een prototype ELKAS met behulp van spectraal selectieve reflecterende spiegels ontwikkeld. Een alternatieve methode om straling te concentreren is met behulp van Fresnel lenzen. Karakteristiek voor dit systeem is dat alle directe straling omgezet kan worden in elektrische energie.

Resultaten
Met de Fresnelkas kan alle directe zonnestraling apart opgevangen worden en in elektrische en thermische (warmwater) energie omgezet worden. Hierdoor kan maximaal ca.80% van de invallende zonne-energie weggevangen worden. Dit maakt de kas uitermate geschikt voor potplantenteelt waarbij alleen het zachtere diffuus licht toegelaten wordt tot de teelt.

De Fresnellens is bij de concept kas geplaatst tussen dubbelglas waardoor de lens goed beschermd is tegen condensatie, water en vuil. Aan de hand van de metingen en de Nederlandse stralingsgegevens en het type afdekkingsmaterialen is de maximale opbrengst met Silicium PV cellen bepaald op ca. 32 KWh/m2 per jaar. Wanneer er GaAs PV (triplejunction) cellen gebruikt worden dan kan de opbrengst toenemen tot ca. 64 KWh/m2 per jaar.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Contactpersoon D. Medema

Classificatie

D14330 Elektrische energietechniek
D18210 Landbouw en tuinbouw

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie