KNAW

Research

UVc against pathogen fungi

Pagina-navigatie:


Update content


Title UVc against pathogen fungi
Period 07 / 2009 - 12 / 2009
Status Completed
Research number OND1338586
Data Supplier Productschap tuinbouw

Abstract (NL)

Beschrijving
Nagaan bij welke UV-lichtintensiteit sporen worden afgedood. Dit zijn sporen van de vier hardnekkigste concurrentschimmels die in de teelt van champignons voorkomen: droge mol (Verticillium fungicola var. fungicola), natte mol (Mycogone perniciosa), spinnewebschimmel (Cladobotryum dendroides) en groene schimmel (Trichoderma aggressivum).

Resultaten
Sporen van Verticillium fungicola var. fungicola (droge mol), Mycogone perniciosa (natte mol), Cladobotryum dendroïde (Spinnewebschimmel) en Trichoderma aggressivum (groene schimmel) zijn in suspensie gebracht en gegoten op petrischaaltjes. Deze schaaltjes zijn met 10 verschillende intensiteiten UVc-licht belicht uiteenlopend van 0 tot 300 mJ/cm2. Op 4, 10 en 28 dagen na de behandeling is de mate van afdoding vastgesteld.

Alle sporen van natte mol zijn met 25 mJ/cm2 vernietigd. Bij droge mol is dus een dubbele dosering nodig van 50 mJ/cm2 om 100% vernietiging van sporen te verkrijgen. Sporen van Spinnewebschimmel moeten met 70 mJ/cm2 belicht worden om garantie te hebben voor een 100% vernietiging.

Groene schimmel produceert de meest hardnekkige sporen van de in dit onderzoek betrokken pathogene schimmels. Er is een dosis van 100 mJ/cm2 nodig om de sporen gedurende 28 dagen niet meer te laten kiemen.

Doordat UVc-licht perspectief biedt om sporen van schimmels, die in de teelt van champignons veel schade veroorzaken, is het aan te bevelen deze methode verder te ontwikkelen voor toepassing op praktijkbedrijven.

Related organisations

Related people

Contact person J. Vink

Classification

D14340 Measurement and control engineering
D18210 Agriculture and horticulture

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation