KNAW

Onderzoek

Geïntegreerde bestrijding van aaltjes

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Geïntegreerde bestrijding van aaltjes
Looptijd 07 / 2009 - 02 / 2010
Status Afgesloten
Onderzoeknummer OND1338594
Leverancier gegevens Productschap tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
Het optimaliseren van de aaltjes-aanpak in Alstroemeria. Maximaal 5 correctiemiddelen worden getest op effectiviteit en toepasbaarheid in geïntegreerde programma's (schadelijkheid voor natuurlijke vijanden, gewas en plaag).

Resultaten
DLV Plant heeft i.s.m. de landelijke Alstroemeria-commissie van LTO Groeiservice onderzoek uitgevoerd naar optimalisatie van de aanpak van aaltjes in Alstroemeria. Middel B en Middel C een gelijke effectiviteit als het oude standaardmiddel Nemacur 10G. Er is geen gewasschade waargenomen.

Met behulp van de Growwatch is tegelijkertijd nagegaan in hoeverre de kennis, opgedaan in de belichtingsproef, van toepassing is op een gewas wat aangetast wordt door aaltjes en/of gewasbeschermingsmiddelen. De aantasting door aaltjes is niet exact uit de plantmonitoring te destilleren. De vermeende misschien positieve reactie van een bestrijding of gewasstimulering is niet uit de metingen te filteren.

Het moment van belichten is duidelijk waar te nemen in de metingen van de sensoren. Ook is met de data voldoende inzicht te verkrijgen hoe het gewas reageert op de klimaatsomstandigheden. Wat heel duidelijk wordt, is dat de berekening van de (geavanceerde) assimilatie of droge stoftoename een goed inzicht geeft in de reactie van de plant op de omstandigheden.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Contactpersoon P. van Boekel

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw
D22500 Plantkunde

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie