KNAW

Research

Slime stalks zantedeschia, follow-up

Pagina-navigatie:


Update content


Title Slime stalks zantedeschia, follow-up
Period 08 / 2009 - 12 / 2011
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/297101
URL http://edepot.wur.nl/163055
Research number OND1338611
Data Supplier Productschap Tuinbouw

Abstract (NL)

Beschrijving
In dit project wordt onderzocht op welk moment Zantedeschia bloemen besmet raken met slijmsteel-veroorzakende bacterien. Tevens wordt de invloed van verpakking op het onstaan van slijmstelen onderzocht en wordt een veilingtoets ontwikkeld waarmee slijmsteel-veroorzakende bacterien aangetoond kunnen worden. Resultaten:
Een van de grootste problemen bij de export van de snijbloem Zantedeschia is, dat de stelen soms gaan verslijmen. Slijmstelen worden veroorzaakt door de bacteriesoorten Pseudomonas en Pectobacterium. Gebleken is, dat een met Pectobacterium besmet mes bij het parteren leidt tot besmette knollen welke kunnen leiden tot slijmstelen. Hygiëne is dus van groot belang om slijmstelen te voorkomen.

Om vroegtijdig bacteriën te kunnen aantonen is een cup plate toets ontwikkeld die slijmstelen veroorzakende bacteriën aantoont op een speciale groeiplaat door het tonen van een opheldering. Hiertoe wordt de onderste 2 cm van een steel fijngemalen en van dit sap een monster op een speciale groeiplaat aangebracht. Deze toets werkt, maar geeft in enkele gevallen vals positieve resultaten. Verdere toets optimalisatie is nodig voordat de toets gebruikt kan worden op de bloemenveiling.

Related organisations

Related people

Researcher Ing. P.J. van Leeuwen
Researcher J.P.T. Trompert
Project leader Dr. J. van Doorn
Contact person M. Compier

Classification

D18210 Agriculture and horticulture
D22500 Botany

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation