KNAW

Onderzoek

Consultancy: Roofmijten tripsbestrijding chrysant

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Consultancy: Roofmijten tripsbestrijding chrysant
Looptijd 05 / 2009 - 04 / 2010
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/143369
Onderzoeknummer OND1338627
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
In dit onderzoek wordt duidelijk of er roofmijten zijn die beter passen bij chrysant dan de huidige beschikbare soorten roofmijten tegen trips en/of spint en of deze roofmijten perspectief bieden als biologische bestrijder in de Nederlandse chrysantenteelt (kweekbaarheid, toelating).

Resultaten
De roofmijten die momenteel in de praktijk worden losgelaten tegen trips in chrysant lijken zich op dit gewas niet erg goed te vermeerderen. Er is uit de literatuur een overzicht gemaakt van roofmijten die wereldwijd spontaan op chrysant zijn gevonden. Buiten Europa zijn 11 soorten roofmijten (Phytoseiidae) geĆÆdentificeerd, waarvan 7 in AziĆ«.

Daarnaast zijn bij inventarisatie in Nederland op buitenchrysanten 3 soorten roofmijten (Phytoseiidae en Bdellidae) gevonden. Bij inventarisatie van roofmijten op buitenchrysanten in Hongarije werden in 2009 met name in het voorjaar grotere aantallen roofmijten gevonden.

Het kweken is nog niet gelukt. Het spontaan voorkomen van roofmijten op chrysant biedt kansen om een geschikte soort tegen trips op chrysant te vinden. Wellicht is de bestrijding van trips in chrysant hiermee verder te verbeteren.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Projectleider A. van der Linden
Contactpersoon D. Kraaijeveld

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw
D22500 Plantkunde

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie