KNAW

Onderzoek

Bolontsmetting en penicillium

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Bolontsmetting en penicillium
Looptijd 01 / 2002 - onbekend
Status Afgesloten
Onderzoeknummer OND1338829
Leverancier gegevens Productschap tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
De vraag is of de schimmel met behulp van een bolontsmetting onderdrukt of voorkomen kan worden, en wat het effect van bolontsmetting op de opbrengst is. Het onderzoek is opgezet met drie cultivars, Rosario en Angelique die gevoelig voor Penicililum zijn , en Negrita die minder gevoelig voor Penicillium is.

Er is zowel vroeg (in september) als vlak voor opplanten ontsmet. Er is gekeken naar de samenstelling van het ontsmettingsbad (welke middelen) en het effect van droge bewaring na het opplanten. Door de bollen op te planten en gedurende vier weken droog te bewaren alvorens ze op water te zetten werd gekeken of er vooruit kan worden opgeplant.

Resultaten
Ontsmetten van de bollen gaf een duidelijke vermindering van aantasting door Penicillium op de bollen na inhalen. Er was echter gemiddeld geen daling van het percentage uitval door een bolontsmetting ten opzichte van niet ontsmetten. Alleen bij Angelique daalde de hoeveelheid uitval door een ontsmetting van de bollen.

Bij gevoelige cultivars voor Penicillium (zoals Angelique en, in mindere mate Rosario ) heeft bolontsmetting positieve effecten op uitval en plantgewicht. Bij minder gevoelige cultivars (zoals Negrita ) is bolontsmetting niet nodig.

Betrokken organisaties

Overige betrokken organisaties

Proeftuin Zwaagdijk

Betrokken personen

Contactpersoon M. Compier

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw
D22500 Plantkunde

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie