KNAW

Research

Marker free transgenic lillies

Pagina-navigatie:


Update content


Title Marker free transgenic lillies
Period 02 / 2002 - unknown
Status Completed
Research number OND1339052
Data Supplier Productschap tuinbouw

Abstract (NL)

Beschrijving
Een nieuwe manier om lelies te transformeren wordt ontwikkeld in dit project. Uit eerdere projecten weten we dat het mogelijk is resistentie tegen virussen in lelies te brengen. Maar de gevonden methode is niet efficiënt en de vorm waarin de genen in de plant werden gebracht mag in de praktijk niet meer gebruikt worden. In dit project wordt een methode ontwikkeld om efficiënt met behulp van bacteriën genen in lelies te brengen en er wordt een genvorm ontwikkeld die wel in de praktijk gebruikt zou kunnen worden. Het project levert alleen een methode op, er worden geen transgene planten gemaakt. Veredelaars en onderzoekers zullen de methode kunnen gebruiken bij hun werk.

Resultaten
Dit project was zeer geschikt om door middel van het bundelen van de krachten en de expertise van PPO-Lisse en Plant Research International te komen tot de ontwikkeling van een protocol om merker-vrije transgene lelies te produceren.

De conclusies van het onderzoek zijn onder andere:

- Er is een reproduceerbaar genoverdrachtsmethode voor lelie ontwikkeld en beschikbaar gebaseerd op Particle Bombardment.
- Uit de uitgevoerde proeven bleek dat het goed mogelijk is om d.m.v. Argobacterium genoverdracht te bewerkstelligen in lelie.
- Stabiel getransformeerde lelieplanten zijn verkregen na genoverdracht via Agrobacterium bij zowel Longiflorums als bij Orientals.
- Het bewijs dat recombinatie mogelijk is in lelie en daarmee de productie van merker-vrije GM-planten is verkregen.
- De voor lelie geschikte vector voor de productie van merker-vrij transgeen materiaal is klaar.

Related organisations

Related people

Contact person M. Compier

Classification

D18210 Agriculture and horticulture
D21400 Genetics

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation