KNAW

Onderzoek

Voorstudie ontwikkelingsstadium groeipunten

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Voorstudie ontwikkelingsstadium groeipunten
Looptijd 01 / 2006 - 12 / 2006
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/290560
Onderzoeknummer OND1339225
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
Er wordt geïnventariseerd voor welke gewassen niet-destructieve bepaling van het ontwikkelstadium van bloemknoppen economisch en teelttechnisch interessant is. Vervolgens wordt voor een aantal gewassen met een aantal experimenten aangetoond dat op basis van 3-dimensionale röntgenopnamen in combinatie met een ruimtelijke weergave van de beelddata het ontwikkelstadium van de bloemknop bepaald kan worden.

Resultaten
In een voorstudie is gekeken naar de mogelijkheden van röntgeninspectie als niet-destructieve inspectie methode voor groeipuntbepaling. Uit de inventarisatie bleek dat vanuit economisch oogpunt de techniek in eerste instantie vooral interessant is voor glastuinbouwgewassen. Uit de meetsessie bleek dat bij Hortensia vegetatieve knoppen en knoppen vanaf stadium 4 goed te onderscheiden zijn. De onderscheidbaarheid van zeer jonge stadia (1-2-3) is en blijft echter moeilijk met deze techniek.

Bij Phalaenopsis is het onderscheidend vermogen tussen de diverse plantenonderdelen (o.a. bloemknopstengel en aanleg wortel) onvoldoende en daardoor niet bruikbaar in deze toepassing. Bij Spathiphyllum is sprake van meerdere planten en scheuten en dus ook van meerdere bloemen.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Contactpersoon D. Kraaijeveld

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie