KNAW

Onderzoek

Nanolyse

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Nanolyse
Looptijd 01 / 2010 - 12 / 2013
Status Afgesloten
Onderzoeknummer OND1340627

Samenvatting

Doel
Nanotechnologie wordt toenemend toegepast in de voedselsector. Er is echter weinig bekend over de daarmee verbonden risico's en de huidige blootstelling van consumenten aan nanodeeltjes vanuit voedsel. EFSA toonde de noodzaak aan om methoden te ontwikkelen voor de detectie, karakterisering en kwantificering van nanodeeltjes in voedsel, ook als een basis voor het bepalen van het niveau van gebruik en expositie.

Ontwikkeling van een snelle/screening methode voor nanodeeltjes in voedsel en uitgebreide methoden voor monsterbewerking, scheiding, identificatie/karakterisering van zowel anorganische en organische nanodeeltjes.

Werkwijze
RIKILT heeft binnen het KP7 project volgende taken:

1. Coördinatie en management
2. Ontwikkeling van een SPR sensor methode voor nanodeeltjes
3. Bijdrage aan de ontwikkeling en validatie van methoden voor de analyse van anorganische nanodeeltjes (bv. silver, silica)
4. Ontwikkeling van scheidings- en detectiemethoden voor organische nanodeeltjes (encapsulates)
5. Dissemination and training activities

Resultaten

- Methoden voor de analyse van nanaodeeltjes met behulp van sensor, scheidingstechnieken (HDC, FFF), massa spectrometrie
- wetenschappelijke artikelen en congresbijdragen
- praktische expertise voor het meten van relevante nanodeeljes in voedsel matrices.

Publicaties bij dit project zijn beschikbaar via deze Link

Samenvatting (EN)

Description:
The NanoLyse project will focus on the development of validated methods and reference materials for the analysis of engineered nano-particles (ENP) in food and beverages. The developed methods will cover all relevant classes of ENP with reported or expected food and food contact material applications, i.e. metal, metal oxide/silicate, surface functionalised and organic encapsulate (colloidal/micelle type) ENP.

Research objectives:
Priority ENPs have been selected out of each class as model particles to demonstrate the applicability of the developed approaches, e.g. nano-silver, nano-silica, an organically surface modified nano-clay and organic nano-encapsulates. Priority will be given to methods which can be implemented in existing food analysis laboratories. A dual approach will be followed. Rapid imaging and screening methods will allow the distinction between samples which contain ENP and those that do not. These methods will be characterised by minimal sample preparation, cost-efficiency, high throughput and will be achieved by the application of automated smart electron microscopy imaging and screening techniques in sensor and immunochemical formats. More sophisticated, hyphenated methods will allow the unambiguous characterisation and quantification of ENP. These will include elaborate sample preparation, separation by flow field fractionation and chromatographic techniques as well as mass spectrometric and electron microscopic characterisation techniques.

Results and products:
The developed methods will be validated using the well characterised food matrix reference materials that will be produced within the project. Small-scale interlaboratory method performance studies and the analysis of a few commercially available products claiming or suspect to contain ENP will demonstrate the applicability and soundness of the developed methods.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Projectleider Dr. S. Weigel

Bovenliggende onderzoeksactiviteit(en)

Classificatie

A71000 Voeding
C60000 Nanotechnologie

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie