KNAW

Research

High Tech Europe: European center for food processing

Pagina-navigatie:


Update content


Title High Tech Europe: European center for food processing
Period 01 / 2009 - 12 / 2013
Status Completed
Research number OND1340643

Abstract

Description:
The Network of Excellence HighTech Europe facilitates the implementation of high-tech processing at industrial scale via strongly connected regional knowledge transfer chains consisting of basic-applied science centres (11 in total), industry federations (5), Innovation Relay Centre (1) and SMEs (5).

Research objectives:
Its main aim is to identify, develop and demonstrate potential, cost-efficient, innovations to be used by SMEs via a Science Cube approach and availability of high-tech pilot facilities. This approach links innovation sources (bio-, nano- and information and communication technologies), scientific principles and food engineering operations. In addition, industrial needs are mapped and linked with the results from the Science Cube approach, using a novel Lighthouse Watcher concept. New routes for implementation are developed such as a Knowledge Auction and an Implementation Award honouring full chain innovations. Next, new knowledge transfer schemes elucidate feasibility studies and business cases based on unique patent portfolios convincing entrepreneurs and early adopters to acquire lead market positions. Here, ethical, legal, social aspects and consumer perception regarding high-tech food processing are taken into account in order to set up a first, well-balanced Agenda of the White Book on high-tech food processing for policy and regulatory bodies. Communication ways of European findings and training & career development, especially for young scientists sharing spirit and enthusiasm with their senior colleagues in the Network of Excellence, allow attracting new stakeholders and next generations for a durable network finally merging into the future European Institute for Food Processing. Herein, critical mass and joint initiatives at the interface of the Food Manufacturers and Technology Providers substantially increase the innovation rate and competitiveness of the European Agro-Food sector.

Results and products:
The Network of Excellence High Tech Europe has started in September 2009. The results so far:

- scenario analysis: four scenarios have been developed to better understand the decision making process and position of a European Institute for Food Processing (EU-IFP). Four all scenarios a number of key questions have been reviewed; questions regarding type of research (academic applied), clients (government companies), physical form (mono/multipolar virtual), focus on technology areas (bio, nano, IC technology).
- We suppose the EU-IFP will have a specific interest in technology transfer in all scenarios, with a special focus on SME s. An interactive technology portal is being constructed to match knowledge needs and offers. A&F has build an ontology map to construct and support the matchmaking. Some promotional material has been developed, including a website to introduce this network into the European R&D and innovation community.

Abstract (NL)

Doel:
Het belangrijkste doel van Network of Excellence High Tech Europe is het duurzaam maken van de samenwerking tussen Europese kennispartners op het gebied van voedseltechnologie, mogelijk resulterend in een gezamenlijke en centraal aangestuurde onderzoeksfaciliteit als onderdeel van het European Institute of Technology (EIT concept). AFSG is daarnaast geïnteresseerd in het leren van het proces om van versnipperde, regionaal opererende kennispartners te komen tot een gezamenlijke aanpak.

Werkwijze
Het project is door de Europese Commissie mede gefinancierd binnen het 7-de kaderprogramma. Het betreft een Network of Excellence waarin binnen werkpakketten gewerkt wordt aan een duurzaam samenwerkingsverband tussen onderzoeksinstellingen in Europa.

Resultaten
Het Network of Excellence High Tech Europe is op 1 september 2009 gestart. De eerste resultaten zijn:

- scenario-analyse: er zijn vier scenario s uitgewerkt met de besluitvorming over en positionering van een Europees instituut voor voedselverwerking (EU-IFP) daarin. Er is in alle scenario s vastgesteld welk onderzoek EU-IFP doet (fundamenteel toepgepast), voor/met wie (overheden bedrijven; aanbodgestuurd vraaggestuurd), of het een fysiek (mono/multi-polair) of virtueel instituut moet zijn en welke high tech (bio, nano en IC-technologie) wordt onderzocht.
- Er wordt verondersteld dat een EU-IFP stevige aandacht voor technology transfer heeft, met een bijzondere focus op MKB. Hiervoor wordt een interactive technology portal gebouwd waar kennisvraag en aanbod bijeenkomen via een zoekfunctie. A&F heeft een ontologiekaart gebouwd om deze zoekfunctie te ondersteunen.
- Er is promotiemateriaal gemaakt inclusief een website om het Europese netwerk te profileren.
- Er hebben gesprekken plaatsgevonden met andere kennispartijen (IFR, UniBo) die geen partner zijn in het NoE, maar wel een rol kunnen of moeten spelen in een EU-IFP.

Publicaties bij dit project zijn beschikbaar via deze Link

Related organisations

Related people

Researcher Dr.ir. J. Broeze
Researcher Dr.ir. H.C. Langelaan
Researcher Prof.dr.ir. J.L. Top
Researcher Dr. C. Zondervan
Project leader Dr. H.S.M. de Vries

Related research (upper level)

Classification

A71000 Nutrition

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation