KNAW

Onderzoek

De invloed van stalverlichting op gezondheid, welzijn en melkproductie van de koe

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Samenvatting

Licht is van essentieel belang voor het bioritme van de koe. Een zonnige dag geeft buiten de stal >100.000 lux, een bewolkte dag 2.000 lux, maar in de Nederlandse melkveestal is de lichtintensiteit gemiddeld beneden de 100 lux. Vooral tijdens de wintermaanden, wanneer er geen weidegang plaatsvindt, ondervinden de koeien een tekort aan licht. Een toenemend aantal melkkoeien wordt het hele jaar door binnengehouden. Een bijkomend probleem is dat stalverlichting meestal geen duidelijk onderscheid kent tussen dag- en nachtverlichting. De huidige verlichting is veelal gericht op een goed werkklimaat voor de melkveehouder, maar is niet gekozen in het belang van de koe en/of de melkproductie.

In dit project wordt onderzocht hoe de stalverlichting van invloed is op gezondheid, welzijn en productie van de melkkoe. Het project is gericht op de invloed van de daglengte, en daarbij wordt specifiek gekeken naar de effecten van het kleurenspectrum, wat internationaal nog niet onderwerp van studie geweest is. Een scala aan parameters wordt gemeten, o.a. 24-uurs hormoonprofielen, gedragsactiviteit, melkproductie en melkkwaliteit.

Door kennis over de effecten van stalverlichting, en door na te gaan hoe de verlichting aangepast kan worden aan de gevoeligheid van de biologische klok van de koe, kan het welzijn van de koe naar verwachting worden verbeterd, en kan mogelijk de melkproductie worden gestimuleerd

Betrokken organisaties

Betrokken personen


Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie