KNAW

Onderzoek

Wenselijkheid en mogelijkheden voor het fokken van hoornloze koeien

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Wenselijkheid en mogelijkheden voor het fokken van hoornloze koeien
Looptijd 01 / 2008 - onbekend
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/155067
URL http://edepot.wur.nl/156872
URL http://edepot.wur.nl/146790
URL http://edepot.wur.nl/4071
URL http://edepot.wur.nl/133719
URL http://edepot.wur.nl/163161
URL http://edepot.wur.nl/7136
URL http://edepot.wur.nl/5447
URL http://edepot.wur.nl/152374
Onderzoeknummer OND1342735

Samenvatting

Dit project richt zich op het op een verantwoorde manier fokken van hoornloze runderen. Fase I (tot 1-11-2008) heeft laten zien dat fokken op hoornloosheid mogelijk is. Fase II richt zich op het ontwikkelen van kennis hoe een fokprogramma ingericht moet worden, met inachtneming van de belangen van veehouders, in relatie tot de belangen van fokkerijorganisaties en maatschappij. Het daadwerkelijke fokken zal worden uitgevoerd door fokkerijinstellingen en veehouders. De volgende vragen dienen in fase II beantwoord te worden:

1. Hoe omgaan met risico s? Voorkomen moet worden dat bij het fokken van hoornloze runderen de inteelt te hoog oploopt, of op andere kenmerken (vruchtbaarheid, gezondheid, productie) teveel kwaliteit wordt ingeboet. Deze risico s worden onderzocht en eventueel worden richtlijnen opgesteld om problemen te voorkomen.
2. Welke keuzes moeten in het fokprogramma gemaakt worden? In fase I is doorgerekend hoe effectief, qua tijd en resultaat, een fokprogramma is voor het inkruisen van een kenmerk met of zonder merkerselectie. In fase II zal onderzocht worden welke consequenties verschillende beslissingen zullen hebben specifiek voor het fokken op hoornloosheid.
3. Welke verschillende strategie├źn voor het fokken op hoornloosheid kan de veehouder volgen en wat zijn de consequenties daarvan? Hoornloze stieren zijn al beschikbaar en de verwachting is dat in de toekomst steeds meer en ook vaker homozygote hoornloze stieren beschikbaar komen. Veehouders kunnen verschillende strategie├źn volgen voor wat betreft het inzetten van hoornloze stieren (tijd, aantal, hoeveel verschillende etc.). De consequenties voor de veehouder zullen onderzocht worden, met name voor het percentage hoornloos, inteelt, productie en andere kenmerken.
4. Communicatie. Resultaten van fase I worden in de eerste maanden van 2009 naar buiten gebracht, d.m.v. artikelen in Veeteelt en V-focus. Naar verwachting zal naar aanleiding van het rapport van fase I en het artikel in Veeteelt meer belangstelling komen in de pers. Aan het eind van fase II zal een workshop worden georganiseerd om de resultaten bekend te maken onder stakeholders, en zullen resultaten verder in de agrarische pers naar buiten worden gebracht.

Betrokken organisaties

Overige betrokken organisaties

Rundveefokkerij organisaties in Nederland
Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie
Dierenbescherming
Raad voor Dieraangelegenheden

Betrokken personen

Projectleider Dr. J.J. Windig

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie