KNAW

Research

Sustainability of poultry meat production

Pagina-navigatie:


Update content


Title Sustainability of poultry meat production
Period 01 / 2010 - 12 / 2011
Status Completed
Research number OND1343228

Abstract

Description:
Poultry meat production is an international business, with a limited number of key players in a growing market. The Netherlands is important in developments on all levels of the poultry meat industry.

With regard to sustainability, poultry meat has dead lock problems: on the one hand a very low CO2 footprint for animal products, on the other hand opposition with regard to welfare of the inherent extremely efficient birds. The welfare problems are however only recognized in part of the producing and consuming countries.

Research objectives:
To design examples of sustainable broiler production systems, with special attention for the match between genetic make up of the animals, housing- and management systems to increase welfare of both broilers and their parents. In the design process stakeholders with a drive to improve sustainability of the broiler production system, are connected. This increases chances for realization of innovative sustainable practices.

Results and products:

. Brief of Requirements for broiler, broiler parent, entrepreneur, consumer/citizen and the environment.
. Inspiring designs for sustainable poultry production.
. Relations between highly motivated stakeholders connected to poultry production, that drive sustainable development

Abstract (NL)

Doel
Door de efficiƫntiegerichtheid van de vleeskuikensector, bestaan een aantal structurele dierwelzijnsproblemen. Daarnaast heeft de sector met enkele andere duurzaamheidsproblemen te maken. In dit ontwerptraject worden enkele voorbeelden van een integraal duurzaam houderijsysteem, inclusief het vleeskuiken en het vleeskuikenouderdier integraal duurzame houderijsystemen ontwikkeld. Tegelijkertijd verbindt het project partijen met energie, wat realisatie van duurzame vleeskuikenhouderijpraktijken dichterbij brengt.

Werkwijze
In workshops wordt verder uitgediept welke percepties van knelpunten voor duurzaamheid van de vleespluimveesector betrokken partijen hebben en welke perspectieven er zijn om daar verbetering in aan te brengen. Op basis van de energie bij partijen, nemen strategische combinaties van betrokkenen deel aan ontwerpronden. Het ontwerpproces vormt het hart van de methode. Een literatuuronderzoek naar interactie tussen genetica, dierenwelzijn en huisvestingssysteem en andere relevante thema s binnen de vleespluimveehouderij vormt mede input voor de ontwerpronden.

Resultaten

. Programma s van eisen kuiken, ouderdier (hen en haan), houder, burger/consument en milieu
. Inspirerende voorbeeldontwerpen
. Verbinding tussen partijen met innovatie-energie

Publicaties bij dit project zijn beschikbaar via deze Link

Related organisations

Related people

Related research (upper level)


Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation