KNAW

Onderzoek

Methoden/onderz fycotoxinen

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Methoden/onderz fycotoxinen
Looptijd 01 / 2010 - onbekend
Status Afgesloten
Onderzoeknummer OND1343971

Samenvatting

Doel
Het doel is om nieuwe chemische analysemethoden te ontwikkelen en te valideren, die efficiƫnter en effectiever zijn dan bestaande (dierassay-)methoden; meer gegevens te verkrijgen over het voorkomen en de betekenis van enkele fycotoxinen in specifieke matrices; informatie te genereren en aan te leveren, onder andere aan de European Food Safety Authority (EFSA), die nodig is om adequate risico-analyses mogelijk te maken.

Werkwijze
Voor 2010 zal het onderzoek zich richten op de volgende onderwerpen:

1. Conventionele methodenontwikkeling en -validering, i.h.b. voor lipofiele biotoxinen, "paralytic shellfish poisoning"-toxinen (PSP-toxinen) en emerging -toxinen.
2. Survey naar cyanotoxinen in voedingssupplementen (algpreparaten).
3. Innovatieve methodenontwikkeling voor PSP toxinen en prototype-evaluatie.
4. Onderzoek naar biobeschikbaarheid van bepaalde veresterde "diarrheic shellfish poisoning"-toxinen (DSP toxinen).
5. Internationale samenwerking.

Resultaten

- Analysemethoden voor lipofiele toxinen en PSP-toxinen, validatierapporten en publicaties.
- Briefrapport met survey-resultaten en een discussie van de betekenis van deze resultaten.
- Eindrapportage van het BioCop-werkpakket fycotoxinen, en rapportage van de interlaboratoriummethodevalidatie van de SPR-sensormethode voor het bepalen van PSP-toxinen.
- Briefrapport biobeschikbaarheid veresterde DSP-toxinen.
- Diverse rapportages, voorschriften en publicaties in internationaal verband.

Publicaties bij dit project zijn beschikbaar via deze Link

Samenvatting (EN)

Description:
Stakeholders are the Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality (LNV), the Ministry of Public Health, the Food and Consumer Product Safety Authority (VWA), the European Commission and the Community Reference Laboratories/National Reference Laboratories (CRL/NRL) Network for Marine Biotoxins.

Natural toxins in food (mycotoxins, phycotoxins and plant toxins) are considered important factors in the etiology of human and animal diseases. In the case of phycotoxins, there is a need for novel (validated) methods of analysis, which are more efficient and effective as compared to existing official methods, which are largely based on rodent assays. Furthermore, data are needed on the occurrence of specific phycotoxins in selected matrices. Moreover, the need exists to generate and deliver information, making risk assessments possible.

Research objectives:
The general objective is to contribute to efficient and effective control of food safety in the domain of natural toxins. In this project the focus is on phycotoxins, where analytical methods have to be developed and (interlaboratorily) validated. Additional data are required (and analytical tools have to be developed) about the occurrence and significance of specific phycotoxins in selected matrices. Where possible, the project activities will be carried out in interaction with other (national and international) parties.

Results and products:
The project will result in improvement of existing methods for phycotoxin determination and will enable faster response to new requests (food safety control and monitoring, emerging phycotoxins, risk assessment). The results will be documented as (adjusted) standard operating protocols, RIKILT reports and/or scientific publications. In addition, results will be disseminated through presentations at workshops/conferences.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Projectleider Ing. H.J. van Egmond

Bovenliggende onderzoeksactiviteit(en)


Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie