KNAW

Onderzoek

Middelen tegen trips in prei

Pagina-navigatie:


Wijzig gegevens


Titel Middelen tegen trips in prei
Looptijd 02 / 2012 - 12 / 2012
Status Afgesloten
URL http://edepot.wur.nl/304680
Onderzoeknummer OND1347708
Leverancier gegevens Productschap Tuinbouw

Samenvatting

Beschrijving
Doel is om voldoende deugdelijkheidgegevens te verzamelen ten behoeve van toelatingsdossiers voor enkele insecticiden tegen trips inprei. Dit traject van dossiervorming vindt plaats in nauwe samenwerking met Duitsland.

Resultaten:
Tabakstrips (Thrips tabaci Lind.) is kan zich snel vermeerderen en prei onverkoopbaar maken bij zware aantasting. Er wordt steeds gezocht naar aanvullende nieuwe middelen met een betere en/of andere werking om resistentie-ontwikkeling voor te zijn.

In twee veldproeven werden twee nieuwe middelen onderzocht. De aantasting werd beoordeeld en tripslarven geteld. De proef werd uitgevoerd met kleine planten om een hoge tripsdruk te krijgen. Toch was de uiteindelijke tripsdruk laag; alleen in de twee planting klom de populatiedruk naar een acceptabele waarde.

De referentie-behandeling met Tracer resulteert in het beste resultaat in de proef, maar gaf niet bij elke waarneming een betrouwbaar verschil ten opzichte van onbehandeld. Behandelingen met N2012TP gaven geen gewasbeschermingseffect. Toepassingen van PAI05001 resulteerden in een gering bestrijdingseffect. Toevoeging van 4 kg/ha lokfructose aan 0,23 kg/ha PAI05001 evenals 0,5 kg/ha PAI05001 gaven verschillen met onbehandeld, maar de effecten waren echter niet consequent statistisch betrouwbaar.

Betrokken organisaties

Betrokken personen

Onderzoeker Ing. H.F. Huiting
Onderzoeker Ir. G. van Kruistum

Classificatie

D18210 Landbouw en tuinbouw

Omhoog
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie