KNAW

Research

Consultancy: Seed treatment with actives

Pagina-navigatie:


Update content


Title Consultancy: Seed treatment with actives
Period 08 / 2011 - 06 / 2012
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/297063
Research number OND1347868
Data Supplier Productschap Tuinbouw

Abstract (NL)

Beschrijving
De kieming en opkomst van zaden van rozenonderstammen is vaak variabel. In groentegewassen bleek het toedienen van zogenaamde actives aan het zaad vóór uitzaai een positief effect te hebben op de kieming en op de groei en ontwikkeling van kiemplanten.

Actives is de verzamelnaam van een groep producten die aan zaden toegevoegd worden vóór uitzaai. In een oriënterende proef zal nagaan worden of actives een positief effect hebben op de kieming van zaad van rozen.

Resultaten:
In zaad van Rosa corymbifera Laxa zijn effecten van additieven op de opkomst onderzocht. Additieven zijn producten die samen met een dun laagje dragermateriaal op zaden worden aangebracht met als doel de kieming , de wortelontwikkeling, de groei en/of de weerbaarheid te verbeteren. Dergelijke positieve effecten zijn in diverse landbouwgewassen gevonden. De drie additieven - en combinaties ervan - die op rozenzaad getest zijn, gaven geen verbetering van de opkomst. Vanwege de beperkte opzet is het effect op wortelkwaliteit, groei en weerbaarheid niet nagegaan

Related organisations

Related people

Project leader Dr.ir. M.P.M. Derkx
Contact person H. van Gent

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation