KNAW

Research

Development of a field robot system to detect viruses in tulip 2012

Pagina-navigatie:


Update content


Title Development of a field robot system to detect viruses in tulip 2012
Period 10 / 2011 - unknown
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/276409
Research number OND1347908

Abstract (NL)

Beschrijving
In de periode 2008-2011 is een vision systeem ontwikkeld waarmee viruszieke (TBV) tulpen in het veld herkend kunnen worden met een betrouwbaarheid die nagenoeg gelijk is aan de menselijke ziekzoeker. Dit is uitsluitend van toepassing op verenkelde (losstaande) tulpen.

In dit vervolgproject ligt de nadruk op de verdere ontwikkeling van het vision systeem in combinatie met volveldsmetingen (reguliere plantdichtheden).

Resultaten:
Ziekzoeken wordt toegepast om vroegtijdig besmettingen van overdraagbare ziekten zoals virus-of bacterieziekten op te sporen en door vernietiging van verdachte planten in te perken.

In 2012 is in cultivar Yokohama ook in volvelds opplant de ziekzoekkar ingezet. De ziekzoekkar scoorde in maart 2012 iets beter dan de ziekzoekers; ook maakt de ziekzoekkar minder fouten in het beoordelen van gezonde tulpen als ziek. De ziekzoekers scoorde beter aan het einde van de meetperiode (april 2012). Tulpentelers zijn enthousiast; vervolgstappen liggen in enerzijds verdere verbetering van de ziekzoekkar en anderzijds het zoeken van partners (o.a. machinebouwers) om het machinale ziekzoeken te professionaliseren.

Related organisations

Related people

Researcher Ir. A.H.M.C. Baltissen
Researcher Dr. J. van Doorn
Researcher Dr.ing. G. Polder

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation