KNAW

Research

Consultancy: Improvement rooting cuttings

Pagina-navigatie:


Update content


Title Consultancy: Improvement rooting cuttings
Period 06 / 2011 - unknown
Status Completed
URL http://edepot.wur.nl/263501
URL http://edepot.wur.nl/263499
Research number OND1347922

Abstract (NL)

Beschrijving
Bij het stekken sierheesters en sierconiferen komen schadelijke stoffen vrij, die een negatief effect hebben op de beworteling en tot bruinverkleuring van jonge wortels kunnen leiden. Bron van deze schadelijke stoffen zijn fenolen.

Bij de broei van tulpen en in de voedingsmiddelenindustrie worden deze felolen weggevangen met Disappyr. Een ori├źnterende proef moet antwoord geven op de vraag of deze verbinding perspectief biedt bij stek, waardoor kwalitatief beter en uniformer plantmateriaal ontstaat met minder uitval.

Resultaten:
In stek van vijf soorten sierheesters zijn effecten van Disappyr op de beworteling onderzocht. Disappyr is een verbinding die kan voork├│men dat er schadelijke en bruine verbindingen ontstaan bij het beschadigen van plantenweefsel bij het snijden van stek. Het toevoegen van Disappyr aan stekken, al dan niet in combinatie met het bewortelingshormoon Rhizopon, had in de vijf onderzochte soorten over het algemeen geen duidelijke meerwaarde. Er werd geen duidelijk effect op het percentage wortels met puntrot waargenomen. Ook had Disappyr geen duidelijk positief effect op de wortelkwaliteit. Behalve puntrot werden er aan de wortels geen andere bruinverkleuringen waargenomen.

Related organisations

Related people

Project leader Dr.ir. M.P.M. Derkx
Contact person H. van Gent

Go to page top
Go back to contents
Go back to site navigation